Haags Blazers Ensemble Octopus

haags blazens ensemble octopus

Haags Blazers Ensemble Octopus

Het Olifantje Babar

Al tijdens mijn studie werd ik gevraagd om tweede hoboïst te worden in het Haags Blazers Ensemble Octopus o.l.v. Bastiaan Blomhert. Gelijk hard aan de slag en prachtige Mozart Serenade’s en de Krommers maar ook werken van Henk Badings die voor ons zijn prachtige strijkkwintet voor onze bezetting (dubbelblaaskwintet met cello en contrabas) bewerkte. Als een van de eerste ensembles speelden wij o.a. het olifantje Babar in gymzalen, met een verteller en dia’s (ouderwets medium) voor kleine schoolkinderen die na afloop de instrumenten ook nog mochten proberen. Op deze manier verdienden we geld via de schoolconcerten en konden dan onze mooie “klassieke” concerten geven en subsidieerden we onszelf.

Wereldpremière!

Onze vaste repetitieplek was het Hofje van Nieuwkoop in Den Haag geworden. Wij gaven daar 3-maandelijks onze Hofjesconcerten en speelden nieuwe werken voor onze bezetting. De Gemeente Den Haag gaf ons een klein beetje subsidie en Broekmans en van Poppel hielp ons met de aanschaf van de bladmuziek. Zo konden we onszelf net in leven houden en kregen de spelers reiskosten en een vast repetitie- en concertbedrag. We speelden de wereldpremière van Die Entfuhrung aus dem Serail in de bewerking van Mozart zelf! Bastiaan had deze versie, na lang research en expertise gevonden in de bibliotheek van Graf von Furstenberg in Donau Esschingen alwaar we ook de Duitse premiere speelden. De Nederlandse premiere vond plaats in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

octopus mozart

Mozart Concertante

 

De Mug en Grote Klaas, Kleine Klaas

Na het vertrek van Bas waren we een tijdlang zonder dirigent en werkten we met repetitoren zoals Frans Vester (specialist oude muziek) en Sjef Douwes (klarinettist RPh) en dirigent/componist Otto Ketting. Ook werkten we aan nieuwe schoolvoorstellingen die voor ons gemaakt werden door Jos Post een Haags componist, hij schreef voor ons de Mug. Daarna maakte het componistenduo Klaus Kuiper en Marcel Cuypers voor ons het sprookje Grote Klaas en Kleine Klaas.

Het Ezeltje en De Kleine Zeemeermin

Na deze dirigentloze periode kwam dirigent Henk Alkema. Henk was pianist/componist en dirigent hij schreef voor ons een tweetal prachtige schoolvoorstellingen n.l. Het Ezeltje en de Kleine Zeemeermin (lang voor de succesvolle films e.d.) Onze sublieme verteller was de bekende Haagse acteur en meestersprookjesverteller Peter van der Linden, in het bezit van de Arlecchino en de Louis D’Or toneelprijzen en naast Erik Vos mede-oprichter van Toneelgroep de Appel. Samen met Peter gingen we voor concerten, workshops en kindervoorstellingen op tournee naar Canada, alwaar hij De Kleine Zeemeermin vertelde ….in het Nederlands !! De Engelssprekende kinderen hingen aan zijn lippen… Wat een geweldenaar!!

Het Kristallen Ei

Na weer een dirigentloze periode kwam fagottist/componist/dirigent Kees Olthuis ons dirigeren. Kees zat in het KCO als 2e fagottist en was al jarenlang fagottist in het Nederlands Blazers Ensemble. Voor ons dus een geweldige voortzetting van onze ontwikkeling. Kees was een bron van informatie en ervaring en een heel goed muzikant en kenner van blaasmuziek. Hij schreef voor ons Het Kristallen Ei naar een oud Indiaans sprookje. De verteller/acteur was nu Martin Mens.

Na deze leuke maar intensieve periode werd Octopus helaas ontbonden doordat de Gemeente Den Haag een nieuw stadhuis nodig had en alle subsidies werden teruggetrokken.

peter vd linden

Peter van der Linden