Hobolessen & de hobo

Hobolessen

Mijn hobolessen zijn gericht op het ontwikkelen van een goede betrouwbare techniek met veel expressiemogelijkheden; het zo goed mogelijk leren spelen van het moeilijke instrument.

Ik probeer op een ontspannen, “ gezellige” manier zaken als houding, ademhaling, embouchure en muzikale ontwikkeling zo goed mogelijk aan te leren. Verkeerd aangeleerde zaken zijn immers heel moeilijk af te leren.

hobo dingAls er genoeg basisvaardigheden zijn, ben ik erg gericht op het zo snel mogelijk leren samenspelen. Eerst met piano en zodra er voldoende basis is,  stimuleer ik kinderen te gaan spelen in een van de Haagse Jeugd Orkesten en volwassenen in een van de vele Haagse Amateur Orkesten.

Het zelf maken van hobo-rieten probeer ik in de les voor te bereiden en d.m.v. speciale  rietenochtenden verder te ontwikkelen.


Hobodocent Peter

  • Als Peter le Feber ben ik in 1956 geboren in Den Haag. Studeerde Hobo en Piano aan het Haags en het Rotterdams Conservatorium. Mijn hoboleraren waren Simon Houttuin, Maarten Karres en Jan Spronk.
  • Als hobodocent was ik 30 jaar verbonden aan het Haagse Koorenhuis. In die tijd heb ik veel leerlingen de liefde voor de hobo geprobeerd bij te brengen en veel jonge hoboïsten begeleid op weg naar een vakstudie.
  • Mijn uitgangspunt is om met mensen mijn liefde voor muziek te delen en samen op pad te gaan.
  • Ik dirigeer zelf al 6 jaar het Hofstads Blazers Ensemble van het Hofstads Jeugd Orkest.  Ook dirigeer ik al meer dan 30 jaar een Blazers Ensemble van volwassenen genaamd Giusto.

 

De Hobo

hobotekening

De hobo is een van de oudste blaasinstrumenten. De hobo is gemaakt van het harde Ebbenhout. De hobo wordt aangeblazen d.m.v. een dubbel riet gemaakt van Arundo Donax een soort Bamboe wat overal groeit waar ook goede wijn vandaan komt …. De meeste hoboïsten maken hun eigen rieten, echt een instrument voor knutselaars dus. De hobo is ook een solo instrument maar wordt vooral gebruikt in orkesten en in kleinere ensemble’s. Het meest wordt hij gebruikt in de klassieke muziek, maar ook steeds vaker in jazz en pop muziek. Je kan al heel jong beginnen met hobo spelen zodra als je handen groot genoeg zijn om de kleppen in te drukken. Je hoeft niet groot of klein te zijn om hobo te spelen. Ook als je al lang volwassen bent kan je nog met hobospelen beginnen.

Lees meer over: De docent  |  De hoboïst